Welkom

Welkom


De Enschedeër Spöllers en Daansers “de Krekkel” is een folkloristische dans- en kostuumgroep uit het oosten van Nederland. De regio, Twente genaamd, grenst met zijn Nedersaksische taal aan Duitsland. De Krekkel is een levendige groep die van oudsher de cultuur van hun buurt levend houdt met zang, dans, muziek en natuurlijk de kleding.
De groep werd opgericht in 1952 en heeft vandaag bijna 30 actieve leden. Tijdens de vele optredens worden originele kostuums uit het einde van de 19e eeuw gedragen. De muziek wordt gespeeld op accordeon.
De dansen die gedanst worden zijn allemaal origineel en hebben hun oorsprong in Oost-Nederland of Nedersaksen/Westfalen. Tijdens een voorstelling wordt het programma gepresenteerd met uitleg over dansen, kostuums en gebruiken. De presentatie kan ook in het Duits of Engels worden gegeven.
De Krekkel heeft jaarlijks vele optredens in Nederland en in de grensstreek van Duitsland. Elk jaar is er ook een uitwisseling met een groep ergens in Europa. De cultuur wordt uitgewisseld met de anderen en soms ontstaan ​​er vriendschappen. De Krekkel deed de afgelopen jaren mee aan vele festivals, onder meer in Italië, Portugal, Hongarije, Duitsland en Zweden. Sinds de oprichting, meer dan 70 jaar geleden, heeft De Krekkel haar dansen en kostuums in veel Europese landen getoond.
Elk jaar eind augustus organiseert de Krekkel een klein maar gezellig festival. Het festival is al tientallen jaren een traditie. Voor dit festival worden altijd enkele groepen uit Nederland en buitenland uitgenodigd.
Als uw groep geïnteresseerd is in ons festival, schrijf ons dan.