Vertaling welkom Duits

Informatie over onze dansgroep

De Enschedeër Spöllers en Daansers “de Krekkel” is een dans- en kostuumgroep uit het oosten van Nederland. De regio Twente grenst aan Duitsland met zijn Nedersaksische taal. De Krekkel is een levendige groep die van oudsher de cultuur van hun buurt levend houdt met zang, dans, muziek en natuurlijk kleding.

De groep werd opgericht in 1952 en telt vandaag bijna 30 actieve leden. Bij de vele optredens worden originele kostuums uit de late 19e eeuw gedragen. De muziek wordt gespeeld op accordeon.

De dansen die gedanst worden zijn allemaal origineel en hebben hun oorsprong in Oost-Nederland of Nedersaksen/Westfalen. Tijdens een voorstelling wordt het programma gepresenteerd met uitleg over dansen, kostuums en gebruiken. De presentatie is ook mogelijk in het Duits of Engels.

De Krekkel heeft jaarlijks vele optredens in Nederland en in de grensstreek met Duitsland. Ook is er jaarlijks een uitwisseling met een groep ergens in Europa. Er wordt cultuur uitgewisseld en soms ontstaan ​​er vriendschappen. De Krekkel nam de afgelopen jaren deel aan vele festivals, onder meer in Italië, Portugal, Hongarije, Duitsland en Zweden. Sinds de oprichting meer dan 65 jaar geleden heeft De Krekkel haar dansen en kostuums in veel Europese landen getoond.

Elk jaar eind augustus organiseert de Krekkel een klein maar gezellig festival. Het festival heeft een decennialange traditie. Er zijn altijd enkele groepen uit binnen- en buitenland uitgenodigd.

Als uw groep geïnteresseerd is in ons festival, schrijf ons dan. We zullen gelukkig zijn.